Ambachtelijke ijsbereiding

  • K1073
  • 240
  • Verbredend
  • 01-04-2019
  • Nee
  • Nee

Relevantie

In de toeristische regio's is het bereiden en verkopen van ambachtelijke ijsproducten een groeimarkt. Consumenten vragen in toenemende mate naar eerlijke ambachtelijke producten. Kwaliteit, herkomst en productieproces spelen een steeds belangrijkere rol bij de keuze die de consument maakt. Met ambachtelijke ijsproducten kan een bakker inspelen op die behoefte. Dit keuzedeel maakt het mogelijk om het bestaande assortiment in een bakkerij uit te breiden met ambachtelijke ijsproducten. Hiermee kan het bedrijf zich profileren ten opzichte van meer traditionele brood- en banketbedrijven in de regio. Ook andere horecagelegenheden en de detailhandel kunnen zich toeleggen op ijsbereiding. De beginnend beroepsbeoefenaar kan ook in een ijssalon gaan werken. Veel ijssalons bereiden hun eigen ijs; het is niet eenvoudig om gekwalificeerd personeel te krijgen.

Beschrijving

In dit keuzedeel leert een beginnend beroepsbeoefenaar hoe hij ambachtelijke ijsproducten kan bereiden: premium ijs, roomijs, melkijs, consumptie ijs, sherbet, sorbetijs en ijstaarten. Hij leert om met machines te werken en zelfstandig ijs te maken. Daarnaast heeft hij basiskennis van grondstoffen, receptuur, hygiëne, wetgeving, onderhoud en werking van de apparatuur. Hij kan ijsproducten decoreren, presenteren en verpakken. Het keuzedeel gaat in op alle dimensies van het ambachtelijk ijsbereiden waarbij creativiteit van belang is. Hij maakt eigen recepturen voor de ontwikkeling van nieuwe ijsproducten.