Basis textiel voor operators (Versie 2)

  • K1013
  • 240
  • 10-01-2018 00:00:00

Onderbouwing mbo-certificaat

Als gevolg van vergrijzing in de textielindustrie zijn er veel nieuwe operators nodig. Daarbij hebben veel werkenden en werkzoekenden in de textielindustrie geen basiskennis van het productieproces en de grondstoffen, omdat er geen specifieke textiel beroepsopleiding meer bestaat. Bij het bedienen van de machines en controleren en beheersen van specifieke textielprocessen is deze specialisatie en verbreding van kennis wel van belang. Met dit keuzedeel kunnen operators van buiten de branche die gaan werken of werkzaam zijn als (proces)operator A of B worden bijgeschoold tot textieloperator.

Relevantie

Uit onderzoek van brancheorganisatie Modint blijkt dat, als gevolg van het stijgen van de gemiddelde leeftijd van de 'operators textiel', er behoefte ontstaat aan nieuwe medewerkers met textielspecifieke kennis en vaardigheden. De 'vergrijzing' van de sector vergroot de kans voor nieuwe medewerkers op werk. Ook het beschikken over textielspecifieke basiskennis, kennis en vaardigheden om machines te kunnen bedienen voor textiel- of tapijtproductie vergroot de kans op werk.

Beschrijving

Het keuzedeel besteedt aandacht aan onder andere basiskennis over het beoordelen en het gebruiken van grondstoffen voor machinale productieprocessen van textiel en/of tapijt.

Kerntaken en werkprocessen