Portal kwalificatiestructuur

Sociale Hygiëne

  • K1494
  • 240
  • 01-05-2025

Onderbouwing mbo-certificaat

In een (horeca)bedrijf waar alcohol geschonken en/of verkocht wordt is het wettelijk verplicht dat er altijd minimaal 1 persoon in de zaak aanwezig is met een certificaat Sociale Hygiëne en bij paracommerciële instellingen* moeten er altijd minimaal 2 personen aanwezig zijn met een certificaat Sociale Hygiëne (Lubbers, 2025; Koninklijke Horeca Nederland, 2024). Als gevolg van krapte op de arbeidsmarkt en niet terugkerende werknemers na corona hebben werkgevers in de gastvrijheidsbranche te maken met een structureel personeelstekort (WERKbedrijf, 2023) en is niet al het daartoe verplichte personeel in het bezit van een certificaat Sociale Hygiëne. Tegelijkertijd is er een toename van agressie onder klanten (Centraal Bureau voor de Statistiek, 2024; Kim, 2024), wat het belang benadrukt dat het sociaal hygiënisch beleid van een bedrijf wordt nageleefd. Door deze ontwikkelingen is er in de gastvrijheidsbranche een grote behoefte aan uitvoerend en leidinggevend personeel dat voldoende gekwalificeerd is, o.a. op het gebied van sociale hygiëne (Venekamp, 2024, Koninklijke Horeca Nederland, 2024). Door een gecertificeerd keuzedeel Sociale Hygiëne in te zetten voor bijscholing van werkenden en werkzoekenden in de gastvrijheidsbranche kan aan deze scholingsbehoefte worden voldaan. *Paracommerciële instellingen zijn niet-commerciële organisaties, zoals sportclubs of buurthuizen, die als nevenactiviteit alcohol schenken zonder winstoogmerk, onder voorwaarden vastgelegd in de Alcoholwet en gemeentelijke verordeningen.

Relevantie

In elk bedrijf waar alcohol wordt geschonken, is het wettelijk verplicht een sociaal-hygiënisch beleid te hebben en personeel dat dit beleid uit kan voeren. Sociaal-hygiënisch beleid is gericht op een veilige en respectvolle omgang tussen personeel en gasten. Met dit keuzedeel worden de kennis en vaardigheden aangeleerd die nodig zijn om te voldoen aan de eindtermen die de wet stelt op het gebied van sociale hygiëne.

Beschrijving

Met dit keuzedeel worden de kennis en vaardigheden aangeleerd die nodig zijn om het sociaal-hygiënisch beleid uit te voeren en zo de sfeer voor personeel en gasten prettig te houden en de veiligheid binnen het bedrijf te waarborgen. Aan de orde komen onder andere: wet- en regelgeving, verschillende soorten overtredingen, sancties en maatregelen, verschillende doelgroepen, gedrag, communicatie, gokken en middelengebruik.