Functional food

  • K1401
  • 240
  • 01-08-2023

Onderbouwing mbo-certificaat

Als gevolg van de toenemende roep om gezonde, functionele voeding in branches waarin mensen een zware fysieke prestatie moeten leveren op structurele basis, hebben werkgevers in de branches voeding, hospitality en sport te maken met een tekort aan koks die op een gezonde manier culinair hoogstaande voeding kunnen creëren, bijvoorbeeld voor topsporters, zorgmedewerkers, revaliderende patiënten, mensen onder behandeling, personen werkzaam in de bouw etc. Dit resulteert in een scholingsbehoefte om koks te leren gezonde voeding geschikt voor toppresteerders te creëren. Deze scholingsbehoefte wordt onderschreven door de spelers in het werkveld, onder andere de KNVB en innovatiehub EAT2MOVE. Door het keuzedeel Functional food in te zetten voor bijscholing van koks en medewerkers die voedingsbereiding uitvoeren kan aan deze scholingsbehoefte worden voldaan. Horeca, brancheverenigingen topsportorganisaties erkennen de behoefte aan dit certificaat omdat traditionele koks nog niet volgens de in het keuzedeel beschreven technieken werken.

Relevantie

De wereld om ons heen verandert snel; juist rondom thema’s als voeding, gezondheid en duurzaamheid is die verandering enorm divers. Het ontbreekt de klassieke kok aan kennis en kunde om gezonde, aansprekende en smaakvolle gerechten te bereiden voor doelgroepen die een topprestatie moeten leveren, zoals topsporters, militairen, zorgmedewerkers, revaliderende patiënten of anderen met een fysiek zwaar beroep of verkerend in een fysiek zware periode. Binnen organisaties waar functionele voeding wordt bereid (voeding die een belangrijke functie heeft voor inspanning en herstel), zoals de topsport, de gezondheidszorg, defensie en andere branches met zware beroepen, groeit de vraag naar koks met deze kennis en kunde. Maar ook in breder verband, in hotels en andere horecabedrijven, is er behoefte aan deze koks. Het keuzedeel Functional food sluit hierop naadloos aan en is direct relevant in iedere organisatie waar men voor dergelijke doelgroepen functionele voeding aanbiedt.

Beschrijving

In dit keuzedeel leert de deelnemer het bereiden van gezonde, aansprekende en smaakvolle gerechten voor topsporters en andere doelgroepen die een topprestatie moeten leveren. De deelnemer leert de principes van diëtetiek en welke voedingsstoffen in welke hoeveelheden in voedingsmiddelen aanwezig zijn; de functies van die voedingsstoffen, de aanbevolen hoeveelheden en hun effect op het prestatievermogen, het herstel en de gezondheid van degene(n) die de topprestatie moeten leveren. De deelnemer werkt samen met diëtisten en voedingsdeskundigen en leert de voedingswaarde van gerechten en menu’s analyseren, berekenen en recepten opstellen, met behulp van daarvoor bestemde ICT-toepassingen. De deelnemer is hierin de creatieve vertaler.