Barista basis

  • K1224
  • 240
  • 22-05-2021

Onderbouwing mbo-certificaat

Als gevolg van de sterke ontwikkeling in de koffiemarkt, zoals de snelle groei van stedelijke koffieconcepten, het uitdijen van het assortiment met allerlei koffiespecialiteiten, de wijze waarop koffie wordt geconsumeerd en de door consumenten verwachte kwaliteit van de koffie hebben werkgevers in de horeca- en cateringbranche waar koffie wordt geserveerd te maken met een tekort aan geschoolde barista’s. Dit resulteert in een scholingsbehoefte op het gebied van adviseren over en bereiden van koffie(specialiteiten). Deze scholingsbehoefte wordt onderschreven door de grote hoeveelheid vacatures voor barista’s op landelijke vacaturesites bij bekende bedrijven en door de bereidheid van bedrijven om in samenwerking met SVO een opleidingstraject aan te bieden. Daarnaast is het bedrijfsleven bereid om bpv-plaatsen aan te bieden en/of de integrale kostprijs van de trajecten te bekostigen. Veel beschikbare barista cursussen zijn gelinkt aan een koffiebranderij. Door aan het keuzedeel Barista basis een onafhankelijk certificaat te verbinden wordt civiele waarde gecreëerd. Door het keuzedeel Barista basis in te zetten voor (bij)scholing van werkenden en werkzoekenden in de horeca-en cateringbranche kan aan deze scholingsbehoefte worden voldaan.

Relevantie

De vraag naar goede koffie blijft groeien bij het bredere publiek en specifiek vanaf Generatie Y, vanwege de veranderende houding ten opzichte van alcoholhoudende dranken. De groeiende voorkeur voor koffie specialiteiten en de toenemende trend voor goede koffie met een goed verhaal, is men bereid hier meer voor te betalen. Gasten zijn steeds kritischer willen weten wat de herkomst van de bonen is en meer weten over het aan te kopen product. De markt vraagt om werknemers die vakkundig koffie kunnen bereiden en inspirerend kunnen vertellen over het product.

Beschrijving

Het keuzedeel geeft kennis van koffie en vaardigheid in koffiebereiding. De beginnend beroepsbeoefenaar leert het proces van koffieboon tot koffie en over de meest gangbare koffiesoorten. Hij leert over de herkomst, het branden van de koffiebonen en de diverse zet- en bereidingstechnieken toe te passen. Hij leert de smaak van koffie te beschrijven en hierover te adviseren. Ook leert de beginnend beroepsbeoefenaar een professioneel espresso-apparaat te gebruiken.